Första flyttaren: Bitcoins misslyckande med att bryta 20 000 USD visar stora investerare bara just anlänt

Bitcoin var lägre och drog sig tillbaka efter att ha samlats under det senaste dygnet till ett nytt pris av 19 920 dollar, baserat på CoinDesks Bitcoin Price Index.

Cryptocurrency-analytiker förutspådde hausseartade handlare kan nästa rikta sig mot tröskeln på 20 000 dollar, även om marknaden kan kämpa för att bryta igenom om stora potentiella innehavare väljer att ta vinst på den nivån.

”Motståndet mot $ 20 000 kan vara mer psykologiskt än någonting annat”, säger Denis Vinokourov, forskningschef på den digitala tillgångsmäklaren Bequant. „Det vore vettigt att när vi äntligen lyckas komma över denna tröskel, att rallyt har ben.“

På traditionella marknader steg de europeiska aktierna, ledda av banker och energiföretag, och amerikanska aktieterminer pekade på en högre öppenhet den första dagen i den sista månaden av ett tumultartat 2020. Guld stärktes 1,2% till 1 798 dollar per uns.

Marknaden rör sig

Alla möjliga orsaker citerades på måndag när bitcoin drevs till en ny all-time-high, allt från PayPal (PYPL) nyligen inträde i rymden till den kollektiva marknadens ryck som svar på de massiva utflödena från OKEx-kryptovalutabörsen efter en fem- upphävandet av upphävandet av månaden upphävdes.

Vad som är klart är att de flesta analytiker, handlare och branschledare pratar om det plötsliga tillströmningen av stora investerare och Wall Street-företag som för första gången tappar till bitcoin- och digitala tillgångsmarknader. Som nämnts måndag i First Mover har „institutionell adoption“ blivit bland de mest surrande orden från bitcoin-tjurar och marknadsförare.

Den viktigaste drivkraften för deras intresse verkar vara önskan om en säkring mot inflationen, under ett år då den djupa ekonomiska vägtull från coronavirus har föranlett den amerikanska centralbanken och andra centralbanker att pumpa miljarder dollar av nödlikviditet och monetär stimulans globalt finansmarknader.

„Med så mycket överskottslikviditet i systemet bekräftas det ursprungliga investeringsfallet för bitcoin.“ Rich Rosenblum, som är chef för kryptoföretaget GSR, berättade för CoinDesk’s Daniel Cawrey. På måndagen, strax innan bitcoinpriserna började sin endagsprisstegring på 8,3% till slutet av månaden, var marknaden fylld av prat om en ny godkännande från en analytiker på 631 miljarder dollar investeringsföretag AllianceBernstein. (”Jag har ändrat mig om bitcoin.”) Senare på dagen rapporterade CNBC att strateger för ett annat Wall Street-företag, BTIG, sa att kryptovalutan hade kommit till fullo, och att bitcoin skulle nå 50 000 dollar i slutet av nästa år.

„Strömmen av institutioner som kommenterade och tilldelade till BTC blev en flod av goda nyheter som förstärkte berättelsen“, sa Matt Blom, chef för försäljning och handel på det kryptokurrencyfokuserade företaget Diginex, prenumeranter i ett e-postmeddelande.

CoinDesk’s Muyao Shen rapporterade att stöd från institutionella investerare kan hjälpa till att upprätthålla den senaste rallyn, i motsats till tjurkörningen 2017 när priserna kort berörde dessa nivåer innan de snabbt tumlade och sedan vilade på en björnmarknad större delen av 2018.

„I stort sett leder institutionella positioner och individer med hög nettovärde vägen den här gången“, säger Jason Deane, analytiker vid Quantum Economics, till Decrypt.

En annan skillnad från 2017 är att digitala tillgångsmarknader verkar ha utvecklats dramatiskt de senaste åren och tycktes ha hanterat den senaste tidens uppgång i intensitet och transaktionsvolymer utan alltför många fel. (Den vältrådda fiat-till-kryptovalutan på rampen Coinbase rapporterade förseningar i behandlingen av vissa bitcoinuttag på grund av trängsel i nätverket.)

„Handel, avveckling och vårdtjänster är alla mycket mer sofistikerade och mogna, vilket skapar förtroende“, säger GSR: s Rosenblum.

Stora spotbörser, där detaljhandelskunder tillfälligt köper världens äldsta kryptovaluta, har sett en uppgång. Den kombinerade dagliga volymen för Coinbase, Bitstamp, Kraken, Gemini och ItBit var på 1,5 miljarder dollar vid pressen på måndag, mycket högre genomsnittet för 488 miljoner dollar de senaste sex månaderna, rapporterade CoinDesk Dan Cawrey.

Jeff Dorman, Chief Investment Officer på Arca Funds, skrev i sin veckoblogg att vissa stora investerare, på grund av regleringsproblem, kan använda futures på amerikanska råvarubörser eller börsnoterade investeringsfordon på traditionella aktiemarknader för att få exponering för bitcoin – istället för bara hoppa in på digitala tillgångsmarknader. Han tillhandahöll ett diagram som visar hur viktiga stängningar på offentliga amerikanska marknader under den senaste veckan sammanföll med stora svängningar på kryptovalutamarknader dygnet runt, 7 dagar i veckan.

”Institutionerna kommer okej, men de tar lokalbussen medan vi andra är på express,” skrev Dorman.

Resultatet är att bitcoin når nya all-time-highs när institutionell adoption inte ens riktigt har kommit igång, i verklig mening.

– Bradley Keoun

Bitcoin klocka

Bitcoins antydda volatilitet under en månad har stigit till 6,5 månaders toppar, vilket återspeglar ökade förväntningar på pristurbulens under de kommande fyra veckorna.

Enligt datakällan Skew har mätvärdet som påverkats av efterfrågan på köp- och säljoptioner ökat till 89%, den högsta nivån sedan 18 maj, och nådde botten nära 44% i september. Fördubblingen av den underförstådda volatiliteten har hänt vid sidan av bitcoins rally från $ 10 000 till $ 19 920 och ser ut att ha orsakats av relativt högre efterfrågan på köpoptioner (haussiga insatser).

Det framgår av rekordlåga en-, tre- och sexmånadersvisningsförskjutningar, som mäter kostnaden för satsningar (baissatsats) i förhållande till samtal. Optionsmarknaden ser ut att vara positionerad för ett fortsatt rally.

Vissa analytiker säger att en hälsosam tillbakadragning kan vara på väg eftersom bitcoins inflöde till börser har överskridit utflödet sedan Thanksgiving-försäljningen, enligt datakällan CryptoQuant. „Denna kedjestatistik kan indikera en kortvarig baisseartad trend som skickar bitcoin tillbaka till en nivå på cirka 16 000 dollar“, säger Ki Yong Ju, vd för CryptoQuant.

Vid tidpunkten för handeln handlar bitcoin nära $ 18 800, vilket motsvarar en nedgång på 4% på dagen.

– Omkar Godbole

Vad är hett

 • Ethereum 2.0 Beacon Chain går live när „världsdator“ börjar efterlängtad översyn (CoinDesk)
 • Coinbase rapporterade förseningar vid bearbetning av bitcoinuttag på måndag då kryptovalutans pris flyttar till all-time-high skapad trängsel i blockchain-nätverket (CoinDesk)
 • Receptfria kryptovalutahandelsföretag rapporterar ökade inköp av institutionella investerare under senaste bitcoin-rally (The Block)
 • Medan det kan förväntas att en viss korrigering av prissättning på kort sikt förväntas, sa analytiker som talade med CoinDesk att bitcoins senaste rally kommer att vara mer hållbart på lång sikt jämfört med 2017 (CoinDesk)
 • Europeiska centralbankens ordförande Lagarde säger att stablecoins „utgör allvarliga risker“ för ekonomisk säkerhet (CoinDesk)
 • 100x Group, holdingbolag för bitmEX-utbyte av kryptovaluta, väljer tidigare chef för tyska börsen som ny VD (CoinDesk)
 • Upstart bitcoin exchange LVL, backas av Anthony Pompliano, Jimmy Song och Willy Woo, sänker handelsavgifterna för att ratchet upp konkurrensen med Coinbase och Gemini, planerar nytt bankkort med Mastercard (CoinDesk)
 • Myndigheter stänger av el till bitcoin-gruvarbetare i Kinas Yunnan-provins (CoinTelegraph)

Analoger

 • Det senaste om ekonomin och traditionell ekonomi
 • „I stället för att försöka skapa en digital dollar i kinesisk stil, borde Joe Bidens framväxande administration erkänna fördelarna med att integrera Bitcoin i det amerikanska finanssystemet“, skriver den ekonomiska historikern Niall Ferguson i op-ed (Bloomberg Opinion)
 • Fed-ordförande Powell kallar de ekonomiska utsikterna „utomordentligt osäkra“ i förberedda uttalanden före planerat utseende tisdag inför amerikanska kongressen (CNBC)
 • Kinas nya antidumpningsregler för australiskt vin kan öka spänningarna, signalera breda ansträngningar för att tampa upp oenighet mellan handelspartner (Bloomberg)
 • I takt med att fall av koronavirus ökar i Hongkong tar banker inklusive Goldman Sachs, Standard Chartered, UBS och Citigroup tillbaka arbetspolicyer (Bloomberg)

Tekniska startups hjälper till att modernisera Indiens jordbruksindustri (Nikkei Asia Review)

Written by